Csaló, vagy tanító?

 

merkur logos

 

Hermész (Mercurius) Zeusz és Maia nimfa fia elsősorban a kommunikáció istene (istenek hírnöke) volt, de ezen túl a pásztorok, utazók, kereskedők, súly- és hosszmértékek istene, az ékesszólás, az irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője. 

 

Érdemes elolvasni születése történetét, mert általa jobban megértjük a képviselt analógiákat. „Az éjszaka megfogant Hermész, és még napkelte előtt világra jött. Maia megmosdatta, bepólyázta, és azután kimerülten ágyába dőlt és elaludt. A gyermek Hermész addig fészkelődött, hogy kihámozta magát a pólya szoros kötéséből, és a bokáján nőtt szárnyak segítségével Thesszáliába ment, ahol Apollón csordái legeltek. A gyermeknek megtetszett a csorda, és egy Püloszhoz közeli barlangba hajtotta őket, a nyomokat pedig eltüntette, oly módon, hogy hátrafelé vezette be az 50 tehenet a barlangba, így azok fordított nyomokat hagytak maguk után. Útközben talált egy teknőst, amelyet megölt, és belsőségeit is kiszedte. A teknőspáncélra pedig ráerősítette az egyik tehén beleit. Így született meg a líra. A reggeli nap már fenn ragyogott az égen, amikor Hermész visszatért anyja mellé, és ugyanúgy bepólyálta magát. Apollón azonban észrevette a lopást, és hamarosan Maiánál volt, és követelte vissza a csordáját, amit a csecsemő Hermész ellopott. A nimfa nem akarta elhinni, hogy a gyermek ilyet tudott tenni, így vita tört ki. Zeusz látott fentről mindent, és elmondta, hogy Hermész mit is csinált az éj leple alatt. Ekkor felhangzott egy lágy dallam, Hermész játszott a líráján. Apollón azonnal rabja lett a hangszer édes hangjának, és szíve teljesen meglágyult. Hermésznek adta egész csordáját cserébe a líráért, sőt neki ajándékozta az aranypálcáját is, amelynek rendkívüli varázsereje volt…”

Ebből is látszik, hogy minden a kommunikáción múlik. De hol húzódik a közvetítés, a tanítás és a csalás határa? Nézzük meg a kommunikációra fókuszálva, hogy mit jelenthet (sok-sok más mellett) a Merkúr az egyes jegyekben:

A Kos Merkúr sokszor elkapkodja a kommunikációt. Igyekszik letudni a kötelező köröket, nem a cirkalmas megfogalmazások embere.

A Bika Merkúr lassan beszél és nehezen jut a mondandója végére. Sokaknál megjelenik az úgynevezett ízes beszéd.

Az Ikrek Merkúr „lyukat beszél a hasadba”. Nála kérdés, hogy meggyőződésből, vagy érdekből kommunikál. Nagy tanítók és nagy szélhámosok egyarán képviseltetik magukat ebben a jegyben.

A Rák Merkúrnál a kommunikáció érzelmekhez kötött. Azzal beszél, akihez érzelmileg kötődik. Ugyanakkor a beszédet is kihasználja arra, hogy a nélkülözhetetlenségét megélje, ezért szívesen elmondja, hogy milyen fontos, amit csinál.

Az Oroszlán Merkúr olyan dolgokról beszél, ami bizonyítja, hogy ő „valaki”. Ha nem tud olyat mondani, amiért felnézhetnek rá, akkor inkább hallgat.

A Szűz Merkúrnak sokszor túl rendszertelen dolog a beszéd. A rendszerezett kommunikációhoz le kell írni a dolgokat. Beszédben sokszor eltéved a részletekben, mert mindent pontosan el akar magyarázni.

A Mérleg Merkúrnak a kommunikáció is a megfelelést szolgálja. Azért beszél, hogy elfogadtassa önmagát a világ előtt.

A Skorpió Merkúr a kommunikációban is szélsőséges. Van, aki szenvedélyesen beszél, s meg akar győzni arról, hogy az ő által képviselt ügy a legfontosabb a világon, s van, akinek a szavát sem hallod.

A Nyilas Merkúr azért kapta szónoki képességeit, hogy lelkesítsen másokat a célok megvalósítására, s optimizmussal árassza el a világot.

A Bak Merkúr csak akkor szólal meg, ha célja megvalósításához szükséges. Nem pazarolja az energiáit fecsegésre.

A Vízöntő Merkúré a különleges kommunikáció. Olyan, mintha kommunikálna, de nem a tradicionális, személyes beszélgetés az ő műfaja. Az ő csatornája valamilyen technikai eszköz: mobiltelefon, Messenger, Viber… Amikor személyesen kommunikál, akkor is megjelenik a különlegesség: lehet ez az idegen nyelv, vagy valami különleges téma, például az asztrológia.

A Halak Merkúr sokszor „elvész” saját beszédében. Akkor érzi jól magát beszélgetés közben, ha mások érdekében tud szólni.

Mi különbözteti meg a csalót a tanítótól? Szerintem nem az amit mond, hanem, hogy hiteles-e, vagyis hogy meggyőződésének megfelelően kommunikál, vagy az érdekei vezérlik.

Hírlevél feliratkozás

Please enable the javascript to submit this form

SFbBox by psd to html