Hívj most: (+36) 20/997-8177

 

 

A felső szint felett

 

 

Általában a jegyek három szintű felosztását ismerjük az asztrológiában, s nem is szeretném nagyon megzavarni ezt a rendszert (csak egy gondolat erejéig).


A Rák jegyében járunk, s itt tudunk egy képzeletbeli 4. szintet meghatározni, s ez a "valódi művészet". Hiszen a Rák akkor képes a felső szintet megélni, ha képes GONDOSKODNI. Ez azt jelenti, hogy teljes mértékben alárendelődik valakinek, mert érzelmileg kötődik. Ennek egy "speciális esete" a művész, aki a művészetén keresztül az emberiség egészén akar gondoskodni, s ez a kötődés vezérli a művészetét.

 

rak logos


A Rák középső szintje már jóval "prózaibb": a nélkülözhetetlenség. Sajnos naponta találkozunk - s nem csak asztrológusként - azzal az iszonyatos erőfeszítéssel, amellyel elsősorban a nők próbálnak nélkülözhetetlenné válni. Jobb esetben a családban, rosszabb esetben a munkahelyen. Azért mondom hogy rosszabb, mert ha valaki azt gondolja, hogy a munkahelyen nélkülözhetetlenné válhat, az önmagát csapja be. Hiszen holnap jöhet egy másik főnök, akinek más lesz nélkülözhetetlen és akkor...


Akkor lekerül a Rák az alsó szintre, s elkezd uszítani, hogy ezáltal próbálja elérni a környezetében, hogy fontos legyen. De ez már nagyon keserves próbálkozás, s legtöbbször az ellenkező hatást váltja ki, mivel ő érzelmileg közelítve a dolgokhoz nem tud jól taktikázni, a külvilág meg "tisztábban" nézve a dolgokat döbbenten áll. A rákságot ezért még az alsó szinten is a családban lehet a legjobban megélni, hiszen szeretteink sokkal inkább elfogadják tőlünk a "gyengeségeinket", mint az "idegenek".

 

 

 

Mars, avagy hogy lesz a "kis rosszból" jó?

 

mars logos

Befejeződött a jegyekről szóló cikksorozat, s most a Marssal megkezdem a bolybókról szóló sorozatot. Ezeket is a megfelelő időben fogom posztolni, vagyis amikor uralják az aktuális jegyet. Most a Kos jegyében járunk, s tradicionálisan a Mars uralja a Kos jegyét, ezért azzal kezdem.

A tradicionális asztrológia a Marsot a „kis rossz” bolygójának tartotta (a Szaturnusz volt a „nagy rossz” bolygója). Nézetem szerint a mai ember nagy szabadságot (és pont ennyi bizonytalanságot) kapott az élete alakítására, az évszázadokkal ezelőtti átléphetetlen korlátok (házasság, kaszt, nők társadalmi szerepe stb.) mára megszűntek. Ennek eredményeként a legtöbbször magunk választhatjuk meg az élethelyzetünket, s ezáltal a Mars által régen „kis rosszként” megjelenő analógiát pozitív, vagyis az egónk számára jónak tartott analógiákká alakíthatjuk.

Amint már sokszor írtam, az analógiák száma elvileg végtelen, ezért az alábbi jelentések is csak egy-egy példára mutatnak rá a sok közül:

A Kos Mars jelölhet versengő, sportoló embert, de vakmerő akaratot is.

A Bika Marsról elmondhatjuk, hogy biztonságra törekszik, de élvezkedő is lehet (ez nem negatív :)).

Az Ikrek Mars sokoldalú, érdeklődő.

A Rák Mars elkötelezett és nélkülözhetetlenségre törekvő.

Az Oroszlán Mars ösztönösen a teremtésre törekszik.

A Szűz Mars fontos jellemzője a tervszerű cselekvés, a racionális megközelítés.

A Mérleg Mars ösztönösen meg akar felelni, de gyerekként a leghisztisebb (ezt napi szinten tapasztalom).

A Skorpió Mars szenvedélyes, fanatikus, 1000%-os odaadás jellemző rá, ha valamit jónak tart.

A Nyilas Mars ösztönösen optimista, lelkesít másokat.

A Bak Mars ösztönösen célokat akar megvalósítani, precíz, pontos és kitartó.

A Vízöntő Mars különlegesen közelít a problémákhoz, s mindig új dolgokra törekszik.

S végül a Halak Mars ösztönösen segít, s képes másokért az önfeláldozásra. (És odaadó szerető :))

 

 

Teremtés

 

nap logos

 

Az Oroszlán jegyének - amelyben most járunk - uralkodó bolygója a Nap. A Nap a létezésünk alapja, hiszen a Nap nélkül nem lenne Föld, nem lenne földi élet. Szerintem életünkben a Nap egyik legfontosabb asztrológiai analógiája a teremtés. Teremtés nélkül nem létezünk. Ha nem születnek gyerekek (érzelmi teremtés), ha nem építenek házakat, nem termelnek élelmiszert (fizikai teremtés), s nem írnak könyveket, nincsenek tanítók, feltalálók (szellemi teremtés), akkor nincs ember, akkor nincs létezés.

 

Életünk legnagyobb döntéseinél a Napjegyünk felső szintje által mutatott életfeladatunkat kell megélnünk - erről tavalyi cikksorozatomban írtam – de majdnem ilyen fontos a teremtés megélése is.

 

Egészségügyi asztrológusként persze rögtön az jut eszembe, hogy amikor nem tudja valaki megélni a teremtést, amikor elutasítja a Sors ajánlatát egy adott élethelyzetben, akkor a Nap szerveinknél jelennek meg a problémák. Leggyakrabban gerincproblémák miatt szenvedő embereket látunk, de az agy, illetve a szív megbetegedései is az mutatják, hogy problémák vannak a teremtéssel.

Az európai kultúrában évszázadokon keresztül a férfiak felelőssége volt teremtés. A nők szinte kizárólag a gyermekszülésen keresztül tudták ezt megélni. Sajnos, ma arról panaszkodnak a nők, hogy a férfiak menekülnek a felelősség elől. Sokan már a párkapcsolat felelősségét sem vállalják fel, nemhogy a család, a gyerekek teremtéséből, és fenntartásából adódó felelősséget. Pedig a Nap analógiáit így, vagy úgy meg kell élni. Ha kikerüljük, akkor a Sors kényszeríti ránk. Előszőr csak apró jelzéseket küld, hogy teremteni kellene, majd egyre erősebb üzentek jönnek, hogy a sorsunkat meg kell élni.   

Én mindig a lehetőségeket, a megoldásokat keresem, ezért nézzük meg egy-egy példa segítségével, hogy az egyes napjegyek milyen teremtési lehetőséget adnak.

Kos Nappal például edzőként, mint mester, mint tanító átélhetjük a szellemi teremtést még akkor is, ha a sportoló eredménye egy fizikai teljesítmény.

Bika Nappal az anyagi teremtés nagyon fontos. Tradicionálisan ez a földművelés, vagy az állattenyésztés volt. Ma is megélhető bármilyen foglalkozásban, amelyben a teremtés az anyaghoz kötődik. 

Ikrek Nappal a közvetítés fontos. A tudás közvetítésén keresztül a teremtés is megélhető, ha például tanítunk, vagy könyvet írunk.

A Rák Nap klasszikus megélése a család megteremtése volt. Amint a Kosnál, itt is a torzult társadalmi értékek jelentik a legnagyobb veszélyt, és sokszor, mire rájön például a Kos nő, hogy a családban kellet volna a gondoskodást, a nélkülözhetetlenséget megélni, addigra már nagyon nehéz létrehozni azt a helyzetet, ami fiatal korban jött magától.

Oroszlán Nappal egy vállalkozás megteremtése, fejlesztése kiváló lehetőség. Persze mint 5-ös házas analógia, a gyerek (mint minden jegynél) itt is jó megélés.  

A Szűz segítő analógiájában is sok lehetőség van a teremtésre. Például orvosként egy új gyógyító eljárással sok embernek segíthetünk.

Mérleg Nappal például egy társasvállalkozást hozhatunk létre. Itt azután a Mérleg megélheti hétköznapi szinten a legfontosabb analógiáit, a kompromisszumot és a megfelelést.

A Skorpió napú ember ma sokszor a banki szektorban találja meg a hivatását, de az csak akkor jelent teremtést, ha ő hozza létre a bankot (ami elég ritkán fordul elő). Ugyanakkor létrehozhat a Skorpió egy magánnyomozó irodát, de egy pszichológusi rendelő megnyitása is jó megélés.

A Nyilas sokszor nem jut el a teremtésig, mert ugyan kijelöli a célt, de ha nincs jelentkező a megvalósításra, akkor nem lesz a dologból semmi, s másnap már új célokért lelkesedik. Pedig a teremtést neki is át kell élnie. Ő például ügyvédi irodát hozhat létre.

Azt gondolnánk, hogy a Bak napú ember egész életében küzd, dolgozik, így bőven van lehetősége a teremtésre. És ez igaz is, ha valamilyen megfogható dolgot állít elő, de egy irodában nem tud teremteni. Ebben az esetben időnként a magánéletben kell teremtenie. Például építhet a párjának egy nyaralót.

A Vízöntő napú embernek könnyű dolga van a teremtéssel, hiszen mindig különleges dolgok járnak a fejében. Például létrehozhat egy alapítványt, amellyel utána „megváltja a világot”.

Halak Nappal például létrehozhatunk egy természetgyógyászati rendelőt.

 


Párkapcsolatokról

 

3. rész

Közös célok fontossága

A kapcsolat kezdetén "a szerelem mindent legyőz", de amikor a szerelem fokozatosan szeretetté alakul át, akkor a párkapcsolat megújítása és fennmaradása érdekében mindig meg kell találni a közös célt.

 

Szerelem

 

Régebben természetes volt, hogy házasságkötés után jött a gyermekáldás, az otthon megteremtése, s így jó néhány évig ösztönösen megtalálták a közös célt a párok. Ma sokszor előfordul, hogy a "boldogító igen" kimondása után még a karrierépítésé a főszerep. Sajnos sokszor ez a párkapcsolat végét is jelentheti. Eltérőek a kapcsolatok dinamikái, s van olyan, hogy 1-2 évet sem bír ki egy kapcsolat közös cél nélkül. Mások évtizedekig is "elvannak" egymás mellett. De belül senki nem érzi, hogy meddig lehet "feszíteni a húrt".

Itt is belesétálhatunk csapdákba. Az egyik ilyen, amikor közös célnak gondolunk valamit, s a párunk megfelelésből, félelemből, vagy beletörődésből közös célnak színleli az adott dolgot. Ez nem segíti a párkapcsolatot, hanem inkább konfliktusok forrása lehet a későbbiekben.

A másik ilyen csapda, hogy azt hisszük, hogy a közös célok örökre azok maradnak. Tipikus példa a gyermek, akiről azt gondolják a szülők, hogy örökké a gyermekük marad, ezért ez mindig összekötő kapocs lesz. Ez igaz, de ettől nem marad egyben egy házasság, vagy egy párkapcsolat. A kapcsolat stabilitása szempontjából jó esetben a gyermek hét éves koráig tekinthetjük közös célnak a gyermeket, hiszen "szerelmünk gyümölcse" felnő az egyik, vagy a másik szülő nélkül is. Ezért tűnik a Sors furcsa játékának, hogy az egyik kapcsolat három, vagy négy gyermek mellet is szétmegy, a másikat pedig egy közös hobby, pl. a tenisz örökre egybetart.

Mi következik a ebből?

Időről-időre fel kell tennünk a kérdést, van-e valódi, olyan közös célunk, ami mindkettőnknek nagyon fontos. Sőt, fel kell tennünk a kérdést, hogy mi lesz a közös célunk, ha a gyermekeink megnőnek, van lakásunk, illetve minden, ami fontos volt számukra.

A mai társadalmi szerkezet nem segíti elő a közös célok megtalálását, hiszen a párok általában nem dolgoznak együtt, sőt, sokszor a foglalkozásuk sem teszi lehetővé, hogy pl. közös vállalkozást indítsanak. Ezért tudatosan és kreatívan kell megtalálni a közös célt.

 

 


Életút asztrológia

 

Én az Életút asztrológiában hiszek. Azért nevezem életút asztrológiának, mert bármely szakaszában is legyünk az életünknek, meg kell találnunk azt a döntési lehetőséget, amely egy pozitív, boldog élethelyzet felé visz.

Az életút elején még könnyűek a döntések, de ahogy az életünk halad előre, egyre nehezebb megfelelő élethelyzetet találni, mivel folyamatosan csökkennek a választási alternatívák. Például 60 évesen általában már nem lesz gyermekünk, nem választunk új karriert, sőt nagyon sokan minden lehetőségtől elzárkóznak, amin keresztül megélhetnék a sorsukat. Ez a legrosszabb! Mindig nyitottaknak kell lennünk az új helyzetek elfogadására!

 

 

Életút

 

Az asztrológia szerint az életünk addig tart, amíg az Egységet támogatni tudjuk a világban. Ezért 90 évesen is arra kell törekednünk, hogy olyan élethelyzetbe kerüljünk, ahol szükség van ránk. Teremtsünk olyan helyzetet, amelyben a gyermekünk, az unokánk, a testvérünk, a barátunk, vagy a szomszédunk életének részei lehetünk, vagyis amelyben szükség van ránk, mert így tudjuk támogatni az Egységet.

N&script=0"/>